Uthyrningspolicy

Alla personer är välkomna att hyra lägenhet av oss för permanent boende. Det innebär att du som sökt lägenheten även ska bo i den och folkbokföra dig där.

I grunden är det den sökande som anmäler intresse och har stått längst i vår bostadskö som får erbjudandet först. Förtur kan medges enligt nedan. Detta för att främja inflytt till vår kommun.

För att ställa dig i vår bostadskö gäller:
  • Du ska ha fyllt 18 år.
  • Du ska ha svenskt personnummer.
  • Du ska se till att vi har korrekta uppgifter och vara aktiv i kön minst 1 gång var 6:e månad. Detta gör du enkelt genom att logga in med dina användaruppgifter. Uppdaterar du inte i tid kommer din köplats att makuleras och du förlorar dina köpoäng.
r att få skriva hyresavtal gäller dessutom:
  • Du ska uppfylla våra krav på inkomst motsvarande Socialstyrelsens riksnorm för försörjningsstöd. Med inkomst menar vi lön, pension, företagarinkomst, a-kassa, ersättning från försäkringskassan, studielån, studiebidrag,  etableringsersättning. Inkomsten ska gälla minst 6 månader efter inflyttningsdatum.
  • Du ska inte ha någon hyresskuld eller annan stor betalningsanmärkning.
  • Du kan uppvisa goda referenser från tidigare hyresvärd.
  • Du som avtalsinnehavare ska bo och vara folkbokförd i lägenheten.
  • Du ska ha en giltig hemförsäkring.

Våra rutiner innebär att vi tar en kreditupplysning på alla nya kunder innan hyresavtalet skrivs. Du ska även ha skött en eventuell tidigare relation med oss. Vi förbehåller oss rätten att fritt välja hyresgäst.

Förtur:
  • Näringslivsförtur, om du har fått arbete i Vansbro Kommun och saknar boende i kommunen. Anställningen skall bekräftas av arbetsgivare.
  • Om du av medicinska skäl behöver byta bostad. Intyg från läkare eller likvärdig krävs.

Du kan ansöka om förtur hos Vansbrohem, men vi garanterar inte att du blir erbjuden lägenhet enligt dina önskemål, utan endast ett erbjudande i Vansbro Kommun.

När du har tilldelats en lägenhet hos oss och erhållit hyresavtal så raderas din bostadsansökan. 

Om man gör en ny intresseanmälan så har man automatiskt en spärr i 12 månader innan man kan lägga intresse på nya lägenheter.


 
Vid registrering som sökande:

När du registrerar dig som sökande hos oss och hamnar i vårt register samlar vi in och behandlar dina personuppgifter för att administrera din intresseanmälning.

Det gör vi för att vi har ett berättigat intresse av att behandla dina personuppgifter (med hänvisning till lagen om GDPR).

Vid registrering ger du samtycke till att vi kan begära en kreditupplysning på dig i de fall du blir aktuell för ett lägenhetserbjudande.

Uppgifterna ligger kvar så länge du väljer att vara registrerad hos oss.

Om du avregistrerar dig eller inte förnyar din registrering kan du begära att vi rensar bort och raderar dina personuppgifter.

 

Eget ansvar:

För att behålla din plats i kön måste du uppdatera din köplats minst en gång var 6:e månad.

Detta gör du enkelt genom att logga in med dina användaruppgifter.

Uppdaterar du inte i tid kommer din köplats att makuleras och du förlorar dina köpoäng.

Regler:

Man kan lämna intresse på max 5 lägenheter samtidigt.

Om man tackar nej till erbjudande om visning 10 gånger under en period av 4 månader spärras intresseanmälan i 4 månader.

Om man inte svarar alls på erbjudande om visning 10 gånger under en period av 4 månader spärras intresseanmälan i 4 månader.